29.9.2010

I want real milk and butter


Voita, voita, voita! Oikeaa voita!

Ruoka on elämistä ja nauttimista varten!

Tässäpä huudettavaa minun omaa mielenosoitusta varten. Mediassa velloo jokin rasvakeskustelu – olen sen verran erakkotakapajuinen elviira, etten ole juurikaan tähän keskusteluun perehtynyt, mutta sitä vastoin haluan tuoda esille oman mielipiteeni maidosta (ja rasvasta).

Olen sitä mieltä, että ihmisen tulisi syödä mahdollisimman luonnollista ruokaa. Esimerkiksi erittäin monikäyttöinen ja terveellinen maito tulisi juoda mahdollisimman luonnonmukaisena ja käsittelemättömänä. Jos taas rasvaa käyttää, miksei se olisi voita. Olisipas se onnea, jos kaupasta saisi oikeaa maitoa! Maitoa, joka maistuu maidolta, siinä olisi rasvat kohdallaan eikä sitä olisi iskukuumennettu tai pastöroitu. Olisipa onnea, jos aitoa maitoa voisi ostaa edes lähitilalta suoraan kotiin, mutta vain harvassa paikassa se on mahdollista. Tällöinkin maito myydään ns. kylpymaitona, koska Suomen elintarvikevirasto on kieltänyt käsittelemättömän AIDON maidon myymisen.

Jos sisko-byrokratia ja veli-markkinatalous eivät olisi järjestellyt sopivia lakeja ja säännöksiä, voisi maidon myyminen suoraan maitotilalta olla mahdollista (joka pikkupenni pitää mennä isoihin taskuihin). Syyksi on ilmoitettu muun muassa se, ettei hygieniaa voida taata. Tässä voi siis kuluttaja joutua vaaraan.  Epähygienisyys tekosyynä on muuten aika hullua, koska puhtaanahan se maito sieltä tilalta meijeriinkin lähtee. Lisäksi tilalliset itse juovat tuota samaa maitoa ja voivat oikein hyvin.

Vaadin aitoa maitoa! Äänestän seuraavissa vaaleissa sitä henkilöä, joka lupaa ajaa läpi aidon maidon myymisen.

Rasva, jota leivälleni laitan, on voita. Sitä ihteään (ok, hyväksyn myös oivariinit). Ei mitään keinotekoisia kasvisseoksia. Kevyttuotteet voisi samantien kieltää lailla – ei se ruoan rasvamäärä vaan se, kuinka paljon sitä levitettä lusikoi kurkusta alas. Kevyttuotteet ovat keinotekoisesti muunneltuja eineksiä eikä niiden terveysvaikutukset ole kiistattomia.

Ruoasta pitää pystyä nauttimaan ja sehän ei onnistu, jos raaka-aineet eivät maistu miltään. Enkä tässä tarkoita sitä, että kasvissyöjän ruoat pitäisi ”maustaa” voilla ja kermalla, kuten härrekuud menneinä vuosina on järjestelmällisesti tehty. Näihin sanoihin, näihin tunnelmiin – seuraavat kuusi päivää vietän Ranskassa, jossa sentään vielä nautitaan ruoasta. Tosin, onhan se heidänkin einestiskikilometrien määrä lisääntymään päin...

PS. He, jotka väittävät, että maito on vain lapsille ja vasikoille, sanon höpöhöpö. Maitoa juodaan ja maitotuotteita käytetään kaikkialla maailmassa.

2 kommenttia:

  1. Mua niissä rasvattomissa asioissa hämää se, että jollain se rasva pitää niissä korvata. Siihen lisätään ties mitä värinpoistajaa ja -parantajaa ja rakenne- ja sidosaineita ja vielä mitä. Makua varmaan. Mua ahdistaa nää ruokakeskustelut niin paljon, että pää hajoaa, koska toisaalla vaanii armoton rahastus sitten, kun yrittää kehitellä muuta syötävää kuin prosessoituja muovikiteitä Alepasta, jossa ei mitään muuta vihreää ole kuin se bonarikortti.

    VastaaPoista
  2. Niinpa. Nykyisin joudut maksamaan ekstraa siita, ettei kukaan sorki sun ruokaa, kun haluat syoda sen ihan au naturel.

    VastaaPoista