11.2.2011

Trojan worked - they got what they needed

Miten minusta on tullut näin umpinörtti ja ennen kaikkea järjettömän utelias (ja kaiken maailman salaliittoteorioiden kehittelijä). Nokian tilanne on niin kutkuttava. Yhteistyö Microsoftin kanssa ei sinänsä ole yllättävää, mutta kovasti haluaisin tietää kaikki taustat. Tämä vähän haiskahtaa, haiskahtaa palaneilta palaveripullilta. Tässä on sellaiset merkit ilmassa, että tulevaisuudessa voimme ihastella entisiä Nokian puhelimia Microsoft Phonena, ehkä coolista mPhone on lanseerattu.

Microsoftin ongelma on ollut se, ettei sillä ole ollut mahdollisuutta kilpailla puhelinmarkkinoilla esim. Applelle, joka tekee mahtavien tietokoneiden lisäksi myös puhelimia, tabletteja jne. No nyt tilanne on korjattu. Microsoftilla on Nokia ja peli on taas käynnissä. Järisyttävää tässä on vain se, että Nokian tietotaito ja osaamista ei tästä lähtien enää tarvitse/ kannata pitää Suomessa vaan kuten on jo tapahtunut, se siirtyy tuonne Amerikan mualle. Samoin valuu verot. Surullista on se, kuinka tuhannet ihmiset tulevat saamaan persuksiinsa kengän jäljen. Nokiasta tulee Microsoftin alihankkija ja tavarantoimittaja.

Kuinkakohan tästä päivästä (ja Elopista) puhutaan viiden vuoden kuluttua? Nähdäänkö tämä päivänä, jolloin suomalaisille alkoi pikkuhiljaa valjeta, mistä on kyse? Ehkä tässä onkin ollut pitkäjänteinen työ Microsoftin puolelta saada Nokia itselleen, kuitenkin ilman suurta taloudellista sitoutumista tai risiä? Troijalainen kolkutti ovelle ja sinisilmäiset söivät sen. Poks ja tässä ollaan.

Seattle, here we come.

6 kommenttia:

  1. Kauppalehti kirjoittaa Elopin sanoneen, että "tämä on nopein tie Pohjois-Amerikan markkinoille". Epäilemättä, minä sanon, myös varmasti itse Pohjois-Amerikkaan. Saakeli, jos sama energia ja raha kuin ollaan jo käytetty, tullaan vielä käyttämään ja loppulaskuina maksetaan, osoitettas Nokiassa roikkumisen sijaan vaikka hillasoiden brändäämiseen, Suomi nousis maailmankartalle us-ko-mat-to-ma-na luomu-terveys-pro-eko-super-jeejee -landiana, millä vois rahastaa vaikka viimiseen valomerkkiin asti; marjat kun kasvaa joka vuosi uudestaan sinne suonlaitaan ilman, että niille mitään erityisiä sovellutuksia keksitään :)

    VastaaPoista
  2. Tämä on tosiaan nopein tie Pohjois-Amerikkaan. Pohdituttaa vain kovasti, että kun tässä jatketaan (ilmeisesti tätä yhteistyötä on salassa jo tehty pidemmän aikaa) julkisesti WP käyttöliittymän kehittelyä Nokian kuoriin, jää Suomessa turhiksi mm. Nokian tutkimus ja kehittelykeskus.

    Kaupunki voisi pikkuhiljaa alkaa keksimään, mitä tekevät Ruoholahden kaupunginosalle, kun se muutaman vuoden kuluttua on kuollut ja tyhjä. Ruoholahti on käytännössä pikku nokialandia, joka on tuonut ympärilleen paljon muitakin yrittäjiä. Nokia ja erityisesti sen alihankkijat saavat pakata koneensa ja hävitä. Eipä jää paljon mahdollisuuksia muillekaan yrittäjille siellä sen jälkeen.

    Se, että Elop on valittu Nokiaan, ei ollut mikään sattuma. Minua vain vähän huolestuttaa tämä.

    VastaaPoista
  3. Joo, se mikä tässä eniten huolettaa, on tosiaankin kerrannaisvaikutukset. Kun täältä ei tosiaan lähde tai kuole pelkästään Nokia, vaan koko joukko muitakin toimijoita. No mutta, PerSut saa mitä haluaa, Suomesta tulee vakuumipakattu pettuleipämaa, jossa suurin ja modernein teollisuudenala on isäntämiesten kuusikoissa käyttämät pontikkapannut. Ei tartte katella sen enempää kiinalaisia insinöörejä kuin minkään muunkaan valtakunnan tulijoita, kun ei niitä taida ihan hirveästi napostella ikiroutainen kehitysmaa.

    VastaaPoista
  4. Niinpä! Ruoholahti on hyvä esimerkki, kun siellä on talo toisensa jälkeen valjastettu Nokian alihankkijoille ja Nokialle. Plus esim. ravintoloitsijat, kaupat, kahivlat... julkinen liikenne... kaikki. Ja macaronit muuten epäonnistui täysin. V***u.

    VastaaPoista
  5. Saakura, ne hienotunteiset herkkäposket otti sun Nokia-ahdistuksen itseensä. Voi ei, muru, mutta sä oot täysin kelpo tupariemo ilman macaronejakin. Pus.

    VastaaPoista
  6. Niinpä! Noh, niistä voi tehdä sitten pappilan hätävaraa kuivahtaneen mad caken kanssa. :)

    VastaaPoista