21.8.2010

Lapin Maria, the most expensive lingonberry juice?

Nyt on kaupunkilaisia taas ajateltu. Lapin Maria on ulkomuodoltaan tyylitelty luomu-of course-mehu, joka nopeasti haalittujen tietojen mukaan toimii Lapissa (valmistuttaja kerrotaan, muttei valmistajaa). Mehulla on vai melkoisesti hintaa, 2 dl maksaa 2,90€ K-Supermarket Kampissa. Litrahinta on näin ollen 14,5€. Onko tuo hinta paljon vai ei? Ehkä ei, ehkä joo. Tietysti hinta riippuu siitä, kuka marjat poimii metsästä. Ovatko poimijat suomalaisia, jotka vaativat edes kohtuullista palkkaa? Vai ovatk poimijat nälkäpalkalla työskenteleviä aasialaisia? Koskakohan suomalaisetkin tuotteet saisivat Reilun kaupan -merkkejä? Vai kaatuisiko kaikki tähän meidän nurinkuriseen hinnoitteluun, jossa kauppias vetää sen pidemmän pennin?

Niin, hupaisaa tässä Lapin Maria mehussa on se, että se kertoo olevansa luomu. Itse en ole vielä törmännyt puutarhapuolukoihin vai olenko niin maalainen, etten ole tajunnut niiden olemassa oloa? Puutarhamustikat tiedän kyllä juu. Jos siis halutaan ajatella näsäviisaasti, kaikki metsässä kasvavat marjat ovat luomuja. 

Luomusta tuli juteltua ulkomailla asuvien kavereiden kanssa tänä kesänä. Muun muassa Tanskassa luomumerkinnän on saanut erittäin moni tuote. Kööpenhaminassa asuva islantilainen ystäväni pohti kummissaan sitä, että voiko näin oikeasti olla, että kaikki ne tuotteet, mitä heidän kaupoissaan myydään luomuna, olisivat oikeasti sitä? 

Itse en voi kovin vakavasti ottaa kiinalaisia luomutuotteita. Niinköhän se valvonta on siellä samanlaista kuin meillä? Ja mitä luomua on lennättää tuotteita kiinasta asti pohjolaan, kun meillä itsellämme on vastaavia tuotteita täällä. Onko siis myös elintarvikkeissa tapahtumassa kiinailmiö, sama kuin esimerkiksi matkapuhelimissa? Toinen asia, mikä hämmentää luomuhyllyä katsoessani on se, että miksi ihmeessä esimerkiksi hedelmät on pakattu muoviin...

Lapin Maria on maukas mehu, mutta hinta kyllä kirpaisee. Mutta kukapa estää menemästä itse metsään, poimimaan puolukat syksyllä talteen ja laittamaan mehumaijan porisemaan. Ja se mehu, on taatusti luomua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti